Uykunun sağlıklı yaşamdaki yerini hepimiz biliyoruz. Motivasyon, odaklanma, duygularımız ve karar verme sürecimizi etkiliyor. Peki ya öğrenme düzeyindeki etkisini ne kadar biliyoruz?
Uyku ile öğrenme arasındaki ilişki:
Boston’da yapılan bir araştırmaya göre; yeni bilgi öğrenmeden önce yeterince uyumayanların, yeterli uyuyanlara göre hatırlama oranları azalıyor. McNill Üniversitesi nörobiyologları ise yeni konu öğrenildikten sonra hemen uyuyan grubun öğrendiklerini daha iyi hatırladığını söylüyor.
Bu demek oluyor ki; sabah uykusunu almadan okula gelen öğrencilerin derslerden verim alması düşük oluyor. Yatmadan önce o günün tekrarını yapan öğrenci ise daha verimli olabilmekte. Own more pleasant through coin master l�nkar.
Uyku esnasında beyinde neler oluyor?
Uyku sırasında beynin hipokampus bölgesi, yeni bilgiyi kalıcı hafızaya kaydetme ile ilgili çalışıyor. Yeteri kadar uyku alınmazsa beynin hipokampus bölgesi de zarar görmeye başlıyor.
Beyin uyku sırasında gün içinde öğrenilen bilgileri düzenliyor ve hatırlamak için gerekli işlemleri yapıyor. Yeteri kadar uyunmadığı taktirde beynin öğrenme ve konsantrasyon yeteneklerinde düşüş oluyor. Bilgileri öğrendikten sonra güzel bir uyku çekilirse hafızanın bilgileri hatırlama performansı artıyor ve zihin güne daha hazır oluyor.
O halde; özellikle çocuk ve gençlerin yeterli uyku almasını öğrenme ve başarıyı etkileyen bir faktör olarak sayabiliriz.
Yeterli uyku süreleri nasıldır?
İlköğretim çağındaki çocukların 9-11 saat, lise düzeyindeki öğrencilerin 8-10 saat uyku süreleri yeterli kabul ediliyor. Yetişkinler için ise 7-9 saat gibi bir uyku süresi yeterli görülüyor. Tabi uyku ihtiyacı kişiden kişiye göre değişebilir. Bir de derin uyku, kaliteli uyku gibi kavramlarda önemlidir.
Kaliteli uyku için neler yapabilirisiniz?
Uyku öncesi rahatlatıcı ritüeller olabilir.
Uyku düzenine her daim bağlı kalmak gerekir.
Uykuyu kaçırıcı alkol, kafein gibi içecekler tüketilmemelidir.
Hareketli yaşam ve az yemek kaliteli uykuyu sağlar.
Bir de yatmadan önce günlük olayları düşünerek uykuyu kaçırmamakta fayda var.
Çocuklarda ise;
Uyku öncesi masal okuma,
Çocuğun kitap okumasını sağlama,
Ağır yiyeceklerden uzak tutma,
Yine uyku ritüelleri oluşturma şeklinde sayılabilir.
Uyku düşmanı ekranlar:
Televizyon, bilgisayar, tablet ve cep telefonu (daha başka varsa onları da ekleyin) kaliteli uykunun düşmanıdır. Akşam uykusundan birkaç saat öncesinde bunları kapatmak en doğru yöntem olacaktır. Bu ışıklı ekranların hem beyine hem de uykuya düşman olduğunu unutmayalım.
Çocuklarımız ve kendimiz için sağlıklı yaşamın ve öğrenmenin temel kaynaklarından birinin uyku olduğunu bilerek yeterli önem vermemiz gerekiyor.
Güne mutlu, enerjik ve motive başlamak için kaliteli uyku şart.